DMR simplex i 70cm-båndet

DMR simplex i 70cm-båndet

DMR (Digital Mobile Radio) er en stadig voksende “mode” for 2m/70cm, både i Norge, Europa og ellers i verden. Det er kjekt å se at også flere i Bergensgruppen har fått øynene opp for denne europeiske standarden for digital tale og data.

Noen i gruppen har valgt å gå til innkjøp av hotspot, mens andre velger å vente på en etterlengtet DMR-repeateren i 70cm-båndet for Bergensområdet. Mulighetene som DMR gir i kombinasjon med en internett-link er veldig spennende, men det kan også være spennende å utforske mulighetene DMR gir i simplex (også kalt DMO). Simplex-operasjon gir gode muligheter til å utforske teknologien på, og mange vil nok bli overrasket over den gode talekvaliteten som oppnås selv med relativt svake signaler.

For at DMR simplex skal fungere mellom radioamatører “ad-hoc” er det viktig at radioen programmeres riktig. Samsvar i frekvens, talegruppe, color code, og tidsluke er nødvendig for at mottaker skal kunne høre oppkallet ditt. Jeg håper detaljene i denne posten kan være til hjelp for nye DMR brukere, og at 433.450 MHz blir oversvømt av “DMR-dur” i tiden fremover.

Følgende oppsett har blitt etablert (de-facto) av radioamatører for simplex kommunikasjon i 70cm-båndet i Norge og Europa. Samme ColorCode og TalkGroup benyttes også i andre deler av verden, men frekvens (og tidsluke) kan variere.

Freq CC TS TG Admit criteria
433.425 MHz 1 2 99 Always
433.450 MHz* 1 2 99 Always
433.475 MHz 1 2 99 Always

*433.450 MHz er primær CQ kanal

NB: De fleste DMR radioer som opererer i simplex (også kalt DMO) vil motta trafikk fra begge tidslukene. Det anbefales likevel å sette opp kanalene for sending i timeslot 2.

Sende/motta meldinger i simplex

Formatet for meldingsutveksling i DMR ble ikke formalisert før i nyere tid. Som en konsekvens utviklet hver produsent sitt eget format, noe som skaper trøbbel når det kommer til sending av meldinger utenfor BrandMeister mellom radioer fra forskjellige produsenter.

Heldigvis er meldingsformatet nå formalisert som en ETSI standard, og det hjelper om alle setter opp simplex-kanaler til å benytte dette meldingsformatet på de radioene som støtter det standardiserte formatet.

Brand Setting
Motorola (Per kanal) Text Message Type: DMR Standard. Compressed UDP Data Header: None.
Hytera (Per radio) Conventional->Digital Common->Basic->Data Bearer Service: Compressed IP.
TYT Ikke mulig enda. Støtter kun proprietært format.

 

NB: For BrandMeister anbefales det for Motorola-radioer å benytte produsentens proprietære format, dette for at GPS og andre tjenester skal fungere optimalt. BrandMeister tar seg av transcoding mellom de forskjellige formatene basert på innstilling i SelfCare.


73 de LA5NTA

By |2019-02-25T12:34:23+00:0025.2.2019|Digital, VHF/UHF|
Bergensgruppen av NRRL, Totlandsvegen 501, 5226 Nesttun.
Bruk "Kontaktskjema [LINK]"