50 Mhz – Et utrolig spennende bånd, med mange muligheter.

Dere har kanskje dette frekvensbåndet på radioen og har prøvd å lytte der, men uten å høre annet enn sus. Hvis man studerer propagasjonene for disse frekvensene så vil man oppdage at dette båndet kan benyttes mange ganger i løpet av året. De to mest vanlige formene er kommunikasjon via Aurora (Au) og Sporadic E (Es). QSO’er via Meteorscatter (Ms) er også fullt mulig på dette båndet. Lytt +/- 50.230 Mhz. Da trenger du et program som dekoder JT6m, Iscat og fsk441. Dette kan lastes ned her: http://www.jt6m.org/about.php  Beamretning ved Ms kjøring finner du en kalkulator for her: http://hans.mayer.tv/html/ms_calculator.html

På Aurora benyttes CW og SSB (USB) mode. På Sporadic-E benyttes CW, SSB (USB) og noen ganger FM.

Det jeg vil forklare litt om her er Sporadic-E.

Sesongen for kan starte allerede i slutten av april og vare ut i september, med størst aktivitet i mai, juni og juli. Det kan oppstå Es utenom denne perioden, men da som regel bare korte blaff.

Sporadic-E (Es): Det dannes lokale skyer av ionisasjoner som forflytter seg i E-laget. Denne skyen fungerer som et speil for signalene på 6 meter som ellers bare ville forsvunnet ut i verdensrommet.

[Es]

Pga av at denne skyen forflytter seg frem og tilbake og noe i høyde vil man kunne i løpet av en dag f.eks først kunne kjøre land som ligger mot øst, for senere samme dag kjøre stasjoner sør og kanskje vest. Jeg har selv oppnådd QSO’er fra 300 km til nærmere 3000 km avstand. Mest vanlig er avstander opptil 2000 km og da kommer du et godt stykke rundt  i Europa. Varigheten på disse kondisjonene kan være fra noen minutter til mange timer.

En gylden regel er å ikke bruke for lang tid på hver QSO da flest mulig ønsker å kjøre hverandre når åpningene er der. Man oppgir signalrapport, lokator og evt navn. På 6 meter er det vanlig å oppgi sin lokator i stedet for QTH. Verdenskartet er delt inn i storruter og lokale ruter (Grid Squares). Vi i Bergen er i storrute JP20. For å finne din eksakte rute gå inn her: http://www.levinecentral.com/ham/grid_square.php

Det er helt uforutsigbart hvor disse skyene oppstår og til hvilke tider på døgnet. Så det vil være en stor fordel å ta i bruk litt hjelpemidler.

Den siden som er mest benyttet finner dere her:

http://www.dxmaps.com/spots/map.php?Lan=E&Frec=50&ML=M&Map=EU&DXC=N&HF=N&GL=N

Denne siden benytter seg av innkommende spots fra radioamatører som hører eller kjører hverandre, samt fra www.reversebeacon.net som automatisk fanger opp CQ fra amatører og radiofyr på cw.

Og nettopp radiofyr er veldig nyttig til dette formålet siden de er aktive hele døgnet.

En liste over disse finner du her: http://www.keele.ac.uk/depts/por/50.htm

De sender sin posisjon på cw, men når man vet hvilken frekvens de enkelte radiofyrene har, så vet man hvilket fyr det er.

For å raskere få varsel om aktivitet her på Vestlandet er det er nå satt opp en SDR mottaker på Rundemanen som vha CW Skimmer lytter på CW aktivitet. Disse spottene blir sendt til “reversebeacon.net”.

Snarvei dit finner dere ved å klikke på  her  6m spots 

Der vil dere se de radioamatørene som kaller CQ cw på 6 meter båndet mellom 50.070 Mhz og 50.101 Mhz.  I listen med spottene ser dere signalstyrken de er hørt i dB. Er Signalet brukbart er det stor sannsynlighet for å høre og kjøre stasjoner på SSB. Se tabell under.

S-grader i dB :

S9+10dB = 44 dB
S9           = 34 dB
S8           = 28 dB
S7           = 22 dB
S6           = 16 dB
S5           = 10 dB
S4           =   4 dB
S3           =  -2 dB
S2           =  -8 dB
S1           = -14 dB

Aktiviteteten på SSB foregår fra 50.130 til 50.200 Mhz. Området 50.100 – 50.130 Mhz er forbeholdt interkontinental trafikk på CW/SSB og skal ikke benyttes til QSO’er mellom europeiske stasjoner. FM simplex er i området 51.410 til 51.590Mhz. Kanalavstand 10 khz. Oppkallsfrekvens er 51.510 Mhz.

Lytt gjerne også 50.250 – 50.255 Mhz for aktivitet på digimodes. PSK31 signaler kan høres her.

OBS. Nytt PSK31 aktivitetssentrum –> 50.305 MHz

Hva trenger du av utstyr ?

En radioamatørstasjon med 50 Mhz og CW/SSB og helst over 25 Watt. Du trenger nødvendigvis ikke en beam for du kommer langt med en enkel dipol eller en vertikal. Det er også fullt mulig å kjøre mange kontakter fra bilen med enkle mobilpisker.

Et par nyttige linker for Auroravarsel:
http://www.swpc.noaa.gov/
http://amunters.home.xs4all.nl/auroralog.htm

LB5WB